Sidor

onsdag 18 december 2013

Knäck och Apelsinknäck Recept!

Jag tycker att Knäck är ett måste under juletider. Det är så gott och man kan variera den på olika sätt.
Man kan göra den hård, mjuk, seg, med olika smaker.
I år gjorde jag två olika sorters Knäck. En lite hårdare men ändå seg variant och en väldigt mjuk och seg variant med apelsinsmak.

Knäck recept


Knäck:

  1. Blanda StrösockerGlykossirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull.
  2. Låt koka upp och koka smeten i 30-40 minuter. Beroende på hur seg och hård knäcken ska vara. Ju större kastrull desto kortare koktid. Smeten är först ljus i färgen men blir brunare ju länge den kokar. Jag använder alltid en termometer.
  3. När smeten har fått en temperatur mellan 122-126 grader är knäcken klar. 122 grader gör knäcken seg och lös och 126 grader gör den ganska hård. Personligen tycker jag att 123-124 grader är lagom.
  4. Häll snabbt upp smeten i knäckformar. Men var försiktig då smeten är väldigt varm och man kan lätt bränna sig.
Knäck recept
Knäck orginal


Apelsinknäck:

  1. Gör som steg 1-3 ovan.
  2. Under tiden som knäcken kokar riv skalet av en halv apelsin.
  3. När knäcken har kokat klart tillsätter du apelsinskalet och blandar väl.
  4. Häll snabbt upp smeten i knäckformar. Men var försiktig då smeten är väldigt varm och man kan lätt bränna sig.
Apelsinknäck recept
Seg och god Apelsinknäck


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar