Sidor

fredag 11 december 2015

Recept på fluffiga lussebullar

Hej.
Sedan jag har arbetat fram ett recept på lussedeg som jag vill ha den kör jag allting med samma grunddeg men ibland med en lite annorlunda touch.
Lussebullar fyllda med mandelmassa och tranbär måste nog bli min favorit.
Bullarna är så fluffiga och mjuka. Även om de har legat ofrysta i skåp i 2 dagar känns dem mjuka och saftiga.
Mandelmassan i bullarna är ett plus och för mig som älskar mandelmassa då slår dessa bullar allt.

Recept på saftiga Lussebullar med mandelmassa
Här är varianten på lussebullarba med mandel på toppen men tranbär/russin är betydligt godare.

Recept på saftiga Lussebullar med mandelmassa

Recept på saftiga Lussebullar med mandelmassa
Den super goda mandelmassa fyllningen i bullen


Du behöver:

Degen:

  • 200 g osaltat smör
  • 50 g jäst för söta degar
  • 5 dl mjölk
  • 1 krm tsk salt
  • 1,5 dl strösocker
  • 12 dl special vetemjöl
  • Ca 1 dl vetemjöl till utbakning

Fyllning:

  • 100 g rumstempererat osaltatsmör
  • 250 g mandelmassa
  • 95 g torkade tranbär eller russin

Pensling:

  • 1 ägg
  • 0,5 dl mjölk
Garnering:

  • Russin eller torkade tranbär till toppen



Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Häll saffranet i smöret och låt koka upp. Om du har hel saffran så mortla den med 1 tsk av strösockret.
  4. Tillsätt mjölken och värm vätskan fingervarmt.
  5. Häll ca 1 dl av vätskan över jästen och rör om tills jästen har löst sig.
  6. Tillsätt resten av vätskan tillsammans med socker och saltet.
  7. Blanda i den del av mjölet som ska i degen (12 dl).
  8. Tillsätt russin eller tranbär.
  9. Arbeta ut degen väl. Ca 8 min i köksassistent och 10 min om du arbetar ut degen för hand.
  10. Låt degen jäsa i ca 40 minuter eller till dubbel storlek.
  11. Under tiden som degen jäser kan du förbereda fyllningen genom att vispa smör och riven mandelmassa till en jämn smet.
  12. Knåda degen smidig på ett mjölat bord (använd mjölet som du ej hade i degen).
  13. Dela degen i små bitar och forma till bollar.
  14. Gör ett hål i varje boll och fyll med en tesked smör- och mandelmassablandning.
  15. Täpp i hop hålet genom att trycka ihop kanterna och rulla sedan till en jämn boll.
  16. Låt bullarna jäsa under duk i ytterligare 40 minuter.
  17. Värm ugnen till 250 grader under tiden som bullarna jäser.
  18. Blanda ägg och mjölk och pensla bullarna när den har jäst klart.
  19. Tryck ber ett rusdin/tranbär på toppen av varje bulle.
  20. Grädda i mitten av ugnen i cs 5-6 minuter.



Vill du slippa att göra bullar fyllda med mandelmassa går det lika bra att göra vanliga lussekatter istället.

Recept på saftiga Lussebullar med mandelmassa
Lussekatter går lika bra att göra om man vill skippa mandelmassan

Recept på saftiga Lussebullar med mandelmassa



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar