Jag gjorde gelegodis med smak av apelsin och klementin som jag beskrev tidigare kolastrutar med smak av jul och så gjorde jag knäck.
Så här gjorde jag mitt julgodis.
Kolastrutar:
- 100 g smör
- 1 dl Dansukker strösocker
- 1 dl Dansukker Ljust muscovadoråsocker
- 2 msk Fazer Ögon kakao
- 4 msk Vetemjöl
- 1 dl Dansukker Ljussirap
- 4 msk Julkrydda (Hur du själv kan göra denna hittar ni här)
- Börja med att göra hål i en kartong (tex skokartong)
- Gör strutar av smörpapper
- Fäst strutarna i hålen i kartongen så de står stadigt.
- Blanda ihop ingredienserna i en kastrull
- Låt småkoka i 5 minuter tills smeten har tjocknat lite.
- Häll i smeten i strutarna
- Låt strutarna stå svalt så de stelnar.
Tips!
Jag klippte ut trekanter av tårtunderlägg som jag sedan fäste runt strutarna så de blev lite mer piffiga.
Knäck:
Knäck:
- 2 dl Dansukker Strösocker
- 2 dl Dansukker Glykossirap
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl sötmandel
- Knäckformar
- Blanda Strösocker, Glykossirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull.
- Låt koka upp och koka smeten i 30-40 minuter. Beroende på hur seg och hård knäcken ska vara. Ju större kastrull desto kortare koktid. Smeten är först ljus i färgen men blir brunare ju länge den kokar. Jag använder alltid en termometer.
- När smeten har fått en temperatur mellan 122-126 grader är knäcken klar. 122 grader gör knäcken seg och lös och 126 grader gör den ganska hård. Personligen tycker jag att 123-124 grader är lagom.
- Häll snabbt upp smeten i knäckformar. Men var försiktig då smeten är välgigt varm och man kan lätt bränna sig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar