fredag 7 februari 2014

Ordlista

Det finns så mycket ord och termer inom bakning som är bra att kunna. Jag kommer ihåg att det var en enda röra när jag var ny.
Jag har därför gjort en liten sammanställning av en del ord som jag hoppas kommer hjälpa er. Den här listan kommer att fyllas på efterhand som jag kommer på ord som jag har glömt.
Är det något som jag har missat är det bara att kontakta mig så kommer jag med en beskrivning.


Anslag= Ett lager tårtbotten

Candy mellts= Candy mellts är choklad liknande pastiller i en mängd olika färger som man smälter ner. Dessa är utmärkta till att göra dekorationer som man gör med smält choklad. Candy mellts stelnar väldigt snabbt vilket gör dessa helt perfekta för att doppa cake posen i. Utbudet av alla färger och att man slipper temperera (se info under temperering nedan) dem gör dem till ett bra alternativ till choklad. Candy mellts finns i många olika smaker också.Dekormassa= Sockerpasta/Sugarpaste/sockermassa/Fondant. Många namn och benämningar på en och samma sak.
Jag använder oftast ordet sockerpasta i min blogg. 
Sockerpasta används på samma sätt som marsipan till exepmel täcka tårtor med och göra dekorationer med. Sockerpastan innehåller inte mandel utan är baserad på florsocker Och är mycket allergi vänlig.
Sockerpasta kan köpas i många olika märken och färger men man kan också göra en egen hemma. Kvaliten på de olika märkena kan variera. Så det är bra att prova sig fram och hitta sin personliga favorit. 

Dulce de leche= Dulce de lwche är en massa med gräddkolasmak. Denna är perfekt titt desserter och olika kak- och tårt fyllningar.

Flowerpaste= Flowerpaste och Gumpaste är samma sak. Flowerpaste är en modifierad sockerpasta som stelnar till ett hårt skal och kan kavlas mycket tunnare än den vanliga sockerpastan. Detta gör att man kan göra tunnare, tåligare och mer naturtrogna dekorationer. Dekorationer som är gjorda av Flowerpaste blir stenhårda och även om man kan äta dem är det inte meningen att man ska äta den. 

Fluff= Fluff är en fyllning som oftast är baserad på vispgrädde som man smälter godis i. Vanligt att använda är Algrensbilar, skumtomtar, geléhallon, Dumle. Man kan göra fluff på en hel massa olika godis. Det är bara att låta fantasin flöda. 

Fodra= Fodra betyder att man smörjer marsipan/sockerpasta lockets undersida med smakfritt fett. Anledningen till att man fodrar locket är för att locket inte ska smälta när den kommer i kontakt med grädden eller det du har spacklat din tårta med. Man behöver inte fodra alla sockerpastor men jag har tagit till vana att fodra alla mina lock. Jag kommer beskriva hur jag fodrar mina lock i ett senare inlägg.

Fondant= Se Dekormassa ovan.

Fp= Fp är förkortning av Flowerpaste. Se info under Flowerpaste ovan.

Ganache= Ganache används som fyllning eller spackling av tårtor men även som fyllning i praliner. Grunden till en Ganache är grädde och smält choklad men kan smaksättas med tex liköer eller kaffe. Den ska vara slät och len i konsistensen och man kan göra den olika tjock beroende på vad man ska ha den till.

Gumpaste= Se flowerpaste ovan.

Kondenserad mjölk= Kondenserad mjölk är mjölk på burk där närmare 75% av vatteninnehållet tagits bort. Kondenserad mjölk finns att köpa både som sötad och som osötad.
Av Kondenserad mjölk kan man göra Dulce de leche ( se beskrivning ovan). Beskrivning på hur man gör Dulce de leche av Kondenserad mjölk finns här.

Marshmellowfondant=  Marshmallowfondat är en sockerpasta som man själv kan göra av marshmallows. Denna fungerar till täckning av tårtor och man kan göra mindre dekorationer med den.

MMF= Mmf är en förkortning av Marshmallowfondat. Se info under marshmallowfondat ovan.

Modelleringspasta= Modelleringspasta används till att göra figurer som är lite större och kräver att pastan stelnar. Den blir hård utanpå men håller sig ganka mjuk inuti.

MP= MP är en förkortning av modelleringspasta. Se info ovan.

Rice krispies treat= Rice krispies treat är marshmallows som man smälter ner och blandar med puffatris. Man kan blanda den med smält choklad och äta det som godis. Men inom tårt dekoration använder man Rice krispies treat till att göra stora dekorationer av som man sedan täcker med sockerpasta. Anledningen till att man gör dekorationerna av Rice krispies treat är att man använder mindre sockerpasta vilket blir både billigare och framförallt inte lika tungt. Recept på och ur man gör dekorationer av Rice krispies treat hittar du här.

RKT=RKT är en förkortning av Rice krispies treat. Se info ovan

Sikta= Betyder att man silar florsocker,  kakao, mjöl eller liknande genom en sil för att inte det ska uppstå klumpar i smeten.

SP= Sp är en förkortning av sockerpasta. Se info under Dekormassa ovan.

Sprits=  Sprits är ett påsliknande redskap med ett munstycke längst ut Som kallas tyll. Man fyller påsen med tex grädde eller en annan fyllning och trycker ut som dekoration på kakor, tårtor etc. Munstycket på sitsen kan ha olika form till att spritsa ut olika mönster. Se info Tyll nedan.

Spritspåsar i plast och tyg
Tyll = Tyll är munstycket på en sprits. Det finns tyglar i många olika storlekar och till många olika mönster. Tyllar görs i både metall och plast.Tempering= Tempererig är en metod att bearbeta/smälta chokladen på. Man tempererat choklad genom uppvärmning och kylning till en viss temperatur beroende på om det är vit, ljus eller mörk choklad. Anledningen till att man tempererat chokladen är för at de ska bli glansig jämn och fin när den stelnat igen. Om man inte tempererat chokladen blir den fläckig, kornig och matt när den har stelnat.

Utstickare= Verktyg för att sticka ut olika mönster i t ex sugarpaste. Utstickare finns i många olika material och former.Veiner= Veiner är en bladnervsmarkör. Denna används för att göra bladnervsmönster på blommor och blodbad i sockerpasta.Inga kommentarer :

Skicka en kommentar