Jag älskar allt med kvitten. De underbara blommorna på våren när busken ännu inte har några blad, doften av de små små äppelliknande frukten, marmeladen, likören som är helt underbar som jag brukar göra, att ha i te istället för citron.
Kvittenbuske tidigt på våren! |
Kvitten passar jätte bra att ha i bakverk. Jag gör alltid min kvitten marmelad till min bakning själv.
Kvittenmarmelad gör du så här:
- 1 kg kvitten
- 3 dl vatten
- 750 gram socker
- Tvätta, skala och kärna ur frukten .
- Skär frukten i bitar.
- koka upp frukten i vatten och låt koka i ca 20 minuter.
- Tillsätt socker.
- Koka länge, ca 2-3 timmar under lock. Rör om lite då och då.
- När marmeladen är klar häll upp den i rena glasburkar och skruva på lock.
- Låt burkarna svalna upp och ner.
- Ha på pannkaka, till bakning etc.
Hej Jag sökte på kvittenmarmelad och tårta och hamnade på din sida. Ska baka en tårta till en vän som är galen i kvittenmarmelad men eftersom jag själv inte är så förtjust i den så kan jag inte komma på några goda smakkombinationer. Har du möjligtvis några förslag? Maripanlock är det enda som är givet, utöver kvittenmarmeladen.
SvaraRaderaHej! Kvitten är lite svår. Personligen tycker jag att det är lättare att baka mjuka kakor med den då man inte behöver kombinera med så mycket annat.
RaderaMen annars passar Kvitten marmelad med äpple, nötter, choklad och hallon. Kanske en hallonfluff med Kvitten marmelad? Eller en nötig choklad Ganache?
Hoppas du fick lite tips. Meddela gärna sen hur det gick :)
Mvh Magdalena
Vad många bra tips, tack! Nötter blir det nog på något vis, kanske även choklad. Kom på att kompisen sagt att rosenvatten passar bra till kvitten så jag googlade på det och hittade tips på vispgrädde med rosenvatten. Bakar gör jag i april, ska försöka komma ihåg att återvända hit efter det.
RaderaHej Nu hittade jag tillbaks hit igen. Tårtan jag gjorde blev jättegod! Jag gjorde som en princesstårta med kvittenmarmelad och i grädden blandade jag i rosenvatten och vaniljsocker. Ytterligare lite smak blev det av att jag använde färdig grön marsipan med päronsmak och dekorerade med röd raberber-jordgubbsmarsipan.
RaderaHej Katarina!
RaderaDet låter ju fantastiskt gott. Tänk att man lätt komplicerar det. Att jag inte tänkte på princesstårta. Ska absolut testa ditt alternativ :) Tack för återkopplingen!
Lycka till!
Mvh Magdalena