Jag tycker Semlor är så speciella. Man äter den precis som Lussebullar bara under en kort tid på året vilket gör att man saknar dem och uppskattar dem extra mycket. Semlor äts på olika sätt och har många namn. En del och även jag säger Semlor andra kallar dem fastlagsbulle, fettisdagbulle eller om man äter dem doppade i varm mjölk kallas dem hetvägg.
Eftersom jag inte gillar kardemumma allt för mycket brukar jag i mina Semlor ha i ytterst lite kardemumma och istället ha i vaniljpulver.
Detta recept ger ca 12-15 Semlor
Du behöver till bullarna:
- 25 g jäst för söta degar
- 75 gr osaltatsmör (om jag har i saltatsmör då brukar jag utesluta saltet i receptet)
- 2,5 dl mjölk
- 1 krm salt
- ca 0,5 dl socker
- 6-6,5 dl vetemjöl
- 0,5 tsk kardemumma (ibland mindre)
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 1 ägg till pensling
Du behöver till fyllningen:
- 350 g mandelmassa till fyllningen
- 50 g mandelmassa till grädden
- 3 dl vispgrädde
- Florsocker att sikta på Semlorna
- Ca 0,5-1 dl mjölk
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke
- Smält smöret i en kastrull
- Tillsätt mjölken i smöret och värm till 37 grader (fingervarmt)
- Tillsätt smöret och mjölken till jästen lite i taget medan du rör om
- Tillsätt resten av ingredienserna, salt om du ha osaltat smör, kardemumma, vaniljpulver, vetemjöl och socker
- Arbeta ihop degen så den blir smidig och släpper från skålens kanter
- Låt jäsa på ett varmt ställe under duk i 40 minuter
- Baka ut varje bulle och lägg på plåt med bakplåtspapper
- Låt bullarna jäsa igen under duk i 40 minuter
- Pensla varje Semla
- Grädda i mitten av ugnen i 200-225 grader i ca 10 minuter.
- Låt bullarna svalna under duk
- Riv mandelmassan i en bunke tillsätt lite mjölk i taget och rör om tills du får en jämn smet
- Vispa vispgrädden
- Skär av ett lock på varje Semla
- Gröp ur ett hål i varje Semla
- Fyll med mandelmassa blandningen
- Spritsa grädde ovan på och lägg på locket
- Avsluta med att sikta lite florsocker på varje Semla
Smaklig måltid!
Väldigt vackra semlor !
SvaraRaderaTack Alice <3
Radera