Idag var det dags att göra julpremiär i mitt kök. Lite tidigt men jag kunde bara inte stå emot längre. Det finns så mycket fina bakgrejer i affärerna nu så jag har fått riktiga julkänslor redan.
Så nu är julen officiellt välkommen i mitt kök.
Av detta recept gjorde jag 3 kakor och 9 saffrans bullar.
Det här behöver du för att göra Saffrans kakan:
- 200 gram smör eller margarin
- 1 g saffran (två påsar)
- 50 gram KronJäst för söta degar
- 1/5 dl vispgrädde
- 5 dl mjölk
- 1 ägg
- 1 1/2 dl socker
- 1 krm salt
- Ca 16 dl vetemjöl (special vetemjöl)
Fyllning:
- 250 gram mandelmassa
- Rivet skal av en apelsin
- 100 g smör (rumstemperatur)
Garnering:
1 ägg
1/2 msk vispgrädde
Pärlsocker
- Smält smöret och häll i saffranet. Rör om tills smöret och saffranet kokar upp.
- Ta bort kastrullen från plattan och häll i vispgrädden och mjölk och blanda.
- Smula jästen och rör ner i vätskan (se till att den är fingervarm).
- Tillsätt ägget och socker och blanda väl.
- Häll i lite vetemjöl i taget och blanda väl (gärna i en bakmaskin). Arbeta ut degen. Häll i lagom mycket mjöl så att degen lossnar från bunkens kanter. degen ska vara mjuk och lättarbetad.
- Knåda eller blanda i bakmaskinen länge ca 15 minuter.
- Låt degen jäsa i bunken i ca 60 minuter. Jag brukar låta min deg jäsa i en avstängd ugn, på så sätt skyddar jag den från drag.
- Under tiden som degen jäser vispa ihop mandelmassan smöret och skalet från den rivna apelsinen.
- Knåda degen ett par gånger och dela upp den i två bitar. (Om du ska göra en blomma som dekoration spara en liten bit deg till senare).
- kavla en bit i taget så att den blir tunn.
- Pensla på mandelmasseblandningen på den kavlade biten.
- Rulla ihop till en rulle som man rullar kanelbullar.
- Skär rullen i 1,5- 2 cm tjocka bitar.
- Lägg bullarna en efter en ganska nära varandra på botten av en smord springform. Som på bilden nedan.
- Låt jäsa ytterligare 60 minuter.
- Värm ugnen till 200 grader under tiden som kakan jäser.
- Skär ut en tunn remsa deg och rulla den så den ser ut som en minikanelbulle, detta blir själva rosen.
- Skär ut två blad efter önskemål. Lägg dekorationerna på ett fat och ställ i kylen.
- Blanda ägg och vispgrädden och pensla den jästa kakan.
- Strö ut pärlsocker på kakan och dekorera med dina blomdekorationer efter önskemål.
- Grädda i ugnen ca 15 min. (ca 9 min om du bara gör bullar).
Mums :)
SvaraRaderaTack!
Radera