Man kan göra den hård, mjuk, seg, med olika smaker.
I år gjorde jag två olika sorters Knäck. En lite hårdare men ändå seg variant och en väldigt mjuk och seg variant med apelsinsmak.
Knäck:
- 2 dl Dansukker Strösocker
- 2 dl Dansukker Glykossirap
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl sötmandel
- Knäckformar
- Blanda Strösocker, Glykossirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull.
- Låt koka upp och koka smeten i 30-40 minuter. Beroende på hur seg och hård knäcken ska vara. Ju större kastrull desto kortare koktid. Smeten är först ljus i färgen men blir brunare ju länge den kokar. Jag använder alltid en termometer.
- När smeten har fått en temperatur mellan 122-126 grader är knäcken klar. 122 grader gör knäcken seg och lös och 126 grader gör den ganska hård. Personligen tycker jag att 123-124 grader är lagom.
- Häll snabbt upp smeten i knäckformar. Men var försiktig då smeten är väldigt varm och man kan lätt bränna sig.
Knäck orginal |
Apelsinknäck:
- 2 dl Dansukker Strösocker
- 1 dl Dansukker Glykossirap
- 1 dl Dansukker ljussirap
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl sötmandel
- Rivet skal av en halv apelsin
- Knäckformar
- Gör som steg 1-3 ovan.
- Under tiden som knäcken kokar riv skalet av en halv apelsin.
- När knäcken har kokat klart tillsätter du apelsinskalet och blandar väl.
- Häll snabbt upp smeten i knäckformar. Men var försiktig då smeten är väldigt varm och man kan lätt bränna sig.
Seg och god Apelsinknäck |
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar