söndag 24 augusti 2014

Recept på supergod Kaka med vallmo och äpple

Den här kakan är en blandning av två av mina favoriter i Polen.
Eftersom jag försöker hålla mig borta från sötsaker för tillfället men baksuget tog till så passade jag på att göra två i en. Då kan jag synda lite men ändå få mina båda favoriter.
Den ena favoriten heter "Makowiec" och är en vallmokaka som man bakar i olika varianter. Vallmon blandar man med grädde, nötter och russin som man sedan har på kakan.
Den andra favoriten är "Szarlotka" som är en äppelkaka. 
Jag mixar alltså ihop dessa två och gjorde en egen kaka.
Vallmomassan kan man göra själv men jag köper min klar. Man kan köpa denna i Polska butiker ( i Stockholmnfinns det gott om Polska butiker). Bild finns nedan.


Recept på Vallmokaka med äpplen

Recept på Vallmokaka med äpplen

Recept på Vallmokaka med äpplen

Recept på Vallmokaka med äpplen


Degen:

  • 300 g mjöl
  • 2 äggulor
  • 100 g strösocker
  • 150 g rumstempererat smör
  • 2 msk mjölk
  • 1 tsk vaniljsocker

Fyllning:

  • 500 g äpplen
  • 100 g strösocker
  • 2 msk kanel
  • 350 g vallmomassa
  • 0,5 dl vatten

Garnering:

  • 2 dl florsocker
  • 1,5 msk varmt vatten
  • 0,5 msk citronsaft

1. Börja med att skala äpplen och skär upp dem i små bitar.
2. Häll upp vattnet i en kastrull.
3. Lägg äpplena, sockret o h kanelen i kastrullen och låt äpplena 4. koka i 10- 15 minuter tills de blir mjuka.
5. Ställ åt sidan för att svalna.

6. Sikta mjölet I en bunke.
7. Tillsätt smör, socker, vaniljsoxker och blanda väl (Går bra att   mix i en köksmakin).
8. Medan allt blandas tillsätt äggulorna och mjölen.
9. När du har fått en jämn deg ska du linda in den i plastfolie och 10. lägga in i frysen i 40 minuter.
11. Smörj och bröa en form ( ca 10×20 cm)

12. Ta fram degen från frysen och kavla den till en 0,5 cm tjock oval.
13. Lägg på vallmomassan på degen. Avsluta med att lägga på äpplena. Det gäller att vara rätt snabb så att degen inte blir för varm.
14. Rulla allt som man rullar en rulltårta.
15. Var föraiktig när du rullar så att kakan inte spricker.
16. Lägg försiktigt över kakan i formen, du kan ta en stekspade eller liknande till att hjälpa lyfta över kakan.
17. Grädda kakan i ugnen på 200 grader i ca 40 minute eller tills kakan får en gyllene brun färg.

18. Låt kakan svalna helt innan du tar ut den ur formen.

19. Bland florsocker, vatten och citronsaft till en jämn smet.
20. Häll försiktigt på kakan så att den rinner ner på kakans kanter.
21. Garnera med att strö över lite vallmomassa på kakan.
22. Låt stelna.

vallmomassa

Vallmo


2 kommentarer :