I veckan bakade jag en stor favorithjär hemma "Jagodzianki" som är vetebullar fyllda med blåbär. De är så otroligt goda och perfekta att frysa in för att äta under en längre tid.
Dem är inte speciellt svåra att göra heller.
Jagodzianki är en väldigt populär bulle som man gärna äter i Polen.
Receptet räcker till 16 st vetebullar
Degen:
- 500 g vetemjöl
- 2,5 dl mjölk
- 50 g strösocker
- 25 g jäst till söta degar
- 75 g rumstempererat smör
- 1 tsk salt
- 1 ägg
Fyllning:
- 500 g blåbär
- 3 msk florsocker
- 0,5 dl ströbröd (Om du använder frysta blåbär)
Garnering:
- 1 ägg
- 1 msk mjölk
- 100 g mjöl
- 50 g rumstempererat smör
- 50 g florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- Värm mjölken fingervarmt.
- Smula ner jästen och blanda i 1 tsk av sockret och ca 4 msk av mjölet i mjölken. Blanda väl tills jästen har smält.
- Täck med en bakduk och låt jäsa i 10-15 minuter.
- Häll i resten av mjölet i en stor skål och blanda med resten av sockret och saltet och blanda.
- Tillsätt ägg, smör och jästblandningen och blanda väl i matberedare eller för hand. Degen bör ej klibba. Täck med bakduk och låt degen jäsa i ca 1 timme tills degen når sin dubbla storlek.
- Värm ugnen till 180 grader.
- När degen har jäst klart knåda den till en lång rulle och dela den i 16 delar.
- Blanda nu blåbär och florsocker (ströbröd) till fyllningen.
- Rulla varje degbit till en boll och platta till den platt i handflatan.
- Ta en matsked blåbär och lägg på degplätten. Vik ihop kanterna så att du får en halvcirkel med blåbär i.
- Kläm ihop kanterna väl och forma till en ovalbulle med kanten nedåt mot plåten.
- Låt varje bulle jäsa i ca 10 minuter.
- Under tiden som bullarna jäser blanda 1 ägg och mjölken för att smörja bullarna.
- Häll i mjölet, smöret, florsocker och vaniljsocker i en separat skål och blanda i hop med handen till en smuldeg.
- Pensla varje bulle med ägget och mjölken och strö över smuldegen på bullarna.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills bullarna får en gyllenbrun färg.
För tips hur du bäst lyckas när du bakar med jäst se min jästskola.
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar