Idag blev det kanelbullar i mini format hemma hos mig.
Jag gillar baka smått då kan man ta fler av det goda :)
Eftersom det är Oktober och Rosa månad så passade jag på att piffa dessa med rosa pärlsocker.
Degen:
• 150 g osaltat smör
• 50 g jäst för söta degar
• 5 dl mjölk
• 1,5 tsk salt
• 1 dl strösocker
• 12 dl special vetemjöl
• Ca 1 dl vetemjöl till utbakning
Fyllning:
• 150- 200 g rumstempererat osaltatsmör
• 1,5 dl strösocker
• 0,5 dl kanel
Mängd av kanel och socker kan man ha efter egen smak.
Garnering:
1 ägg
1 msk mjölk
pärlsocker
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke.
- Smält smöret i en kastrull.
- Tillsätt mjölken och värm vätskan fingervarmt.
- Häll ca 1 dl av vätskan över jästen och rör om tills jästen har löst sig.
- Tillsätt resten av vätskan tillsammans med socker och saltet.
- Blanda i den del av mjölet som ska i degen (12 dl).
- Arbeta ut degen väl. Ca 8 min i köksassistent och 10 min om du arbetar ut degen för hand.
- Låt degen jäsa i ca 40 minuter eller till dubbel storlek.
- Under tiden som degen jäser kan du förbereda fyllningen genom att blanda smör, socker och kanel till en jämn smet.
- Knåda degen smidig på ett mjölat bord (använd mjölet som du ej hade i degen).
- Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangel. Vill du ha som jag mini kanelbullar delar du degen i fyra delar istället för två.
- Bred på smör/kanel blandningen på varje bit.
- Rulla ihop degen till en rulle och skär den i ca 1,5 cm tjocka bitar.
- Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under duk i ca 40 minuter.
- Värm ugnen till 250 grader under tiden som bullarna jäser.
- Blanda ägg och mjölk och pensla bullarna.
- Strö pärlsocker över bullarna och grädda dem i mitten av ugnen i 5-6 minuter.
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar