tisdag 12 februari 2013

Macarons recept

Idag tänkte jag dela med mig av grundreceptet på Macarons/Makaroner. Det här receptet lyckas jag nästan alltid med och det är inte många som spricker.

Detta recept ger ca 15 Makaroner


Du behöver:
  • Köksvåg
  • 60 g äggvita
  • 60 g finald mandel
  • 2 dl florsocker
  • 2 msk strösocker
  • Hushållsfärg
  1. Knäck och dela äggen dagen innan, låt äggvitan stå i kylen över natten
  2. Värm ugnen till 150 grader på bakdagen.
  3. Mixa florsockret och den malda mandeln tills allt är väl blandat.
  4. Sikta ner florsocker och mandelblandningen på en bakplåt.
  5. Ställ in i ugnen på 5-7 minuter. Ta ut ut ugn och låt svalna.
  6. Vispa äggvitorna tills de bildar en fast skum.
  7. När äggvitorna nästan är fast tillsätt lite socker i taget medan du vispar.
  8. Tillsätt valfri färg av hushållsfärg. Ta gärna lite mer färg då den bleknar under gräddningen.
  9. Vispa igen så allt blandas väl.
  10. Sikta florsocker och mandelblandningen över äggvitorna.
  11. Blanda allt tills du får en smet. Viktigt att bara blanda och inte vispa.
  12. Häll ner smeten i en spritspåse och spritsa 30 jämna klickar på bakplotspapper (stora som en fem krona).
  13. Låt klickarna vila i minst en timme tills det bildas en torr hinna på dem.
  14. Grädda i ugnen på 150 grader i 10-12 minuter.
  15. Ta ut Makaronerna ur ugnen och låt svalna helt innan du breder på fyllningen på 15 st skorpor.
  16. Lägg på fyllningen och sedan täck med resterade 15 skorpor.
Tips! När du har tagit ut Makaronerna ur ugnen ta ett glas vatten och häll på bakplåten under bakplåtspappret. Detta får makaronerna att lossna. Ta bort dessa på en torr plats och låt svalna.

Tips! Gör aldrig dina makaroner om det regnar då kan skorporna spricka och bli fula.


Macarons recept

Fyllning:
  • 1 vaniljstång
  • 300 gram urkärnade valfria bär
  • 3/4 dl socker
  • 15 gram gelatin pulver
  • Ca 1 msk vatten


  1. Dela och skrapa ut fröna från vaniljstången.
  2. Häll bären i en kastrull och tillsätt vattnet, sockret och vanlijfröna.
  3. Koka på låg värme i ca 5 minuter
  4. Tillsätt gelatinpulver och låt småkoka i 5 minuter.
  5. Låt svalan.


Macarons recept


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar