onsdag 18 juni 2014

Vad använder man olika modelleringsverktyg till?

Här beskriver jag om vad de olika modelleringsverktygen heter och vad de används till. Sedan kan man ju använda varje verktyg som man vill. Deg gäller att hitta en egen metod.
Jag kommer i ett senare inlägg visa hur man använder dessa verktyg.

Ball tool- Är ett väldigt användbart verktyg när man ska göra sockerblommor. Med detta verktyg rullar man runt med kanterna på tex blombladen för att få dem tunnare, krusa sig och för att få dem att se mer naturliga ut.
Dessa finns i en mängd olika storlekar. Man kan även använda dem till att göra små hål liknande mönster i sockerpastan tex ögon, ost hål etc.

Vad används olika modelleringsverktygen till?


Bulbulous cone tool- Detta verktyg används för att göra volanger med. Man lätt trycker till samtidigt som man rullar med den konformade delen fram och tillbaka på sockerpastan så att volanger bildas. Man kan även använda verktyget till att göra sockerpasta figurer.

Vad används olika modelleringsverktygen till?
Frill tool- Frill verktyg verktyget används vid krusning av blomblad, att göra volanger så kallade frills.

Vad används olika modelleringsverktygen till?


Serrated and tapered conetool- Verktyget är bra till att göra olika ihåligheter och stjärnmönster. Även detta verktyg är bra till blomtillverkning. Används då till exempel blomman behöver urholkas. Den är även fantastisk vid frukttillverkning.

Vad används olika modelleringsverktygen till?
Shell & Bladetool- Blade delen används för att skära i sockerpastan utan att behöva oroa sig för att skada underlaget.
Shell tool delen används till att göra snäckmönster.
Perfekt till att göra fina mönster som en boarder på en tårta, eller för att göra fötterna på modellerade djur.

Vad används olika modelleringsverktygen till?
Scallop & Combtool- Comb delen är perfekt till att göra glada och sura munnar, ögonbryn, och mönstwr i andra kroppsdelar.
Men den kan användas till många nya fler mönster.
Den andra delen (scallop) är perfekt till att göra tandad mönster.

Vad används olika modelleringsverktygen till?
Flower/Leaftool- Detta verktyg kallas också Dresden tool.
Man använder ofta detta till att skapa mönster som ådror på löv, blad och blommor. Jag använder ofta den tunnare delen till att jämna till på sockerpastan kanter.
Den bredare delen används till att göra bredare ådringar och till att jämna ut blad. Detta verktyg använder jag också till att peta ner en mun som jag vill ska skratta.

Vad används olika modelleringsverktygen till?
Bone tool- Med bone tool kan man tunna ut och släta ut kanter som med ball tool. Du kan också göra mjuka kurvor, fördjupningar och mönster med detta verktyg.

Vad används olika modelleringsverktygen till?
Palettkniv- Palettkniv en används till att spackla tårta med frosting och smörkräm.

Smoother- En smoother använder man för att jämna ut sockerpastan eller marsipanen när du kar täckt en tårta.
Den kan också användas till när du ska rulla en lång rand av sockerpasta då blir den jämn ochoklad lika rak på hela längden.

Vad används olika modelleringsverktygen till?


Formdyna- Den används som ett underlag när man arbetar med sockerpasta. Denna gör att sockerpastan formas när man drar på den med tex ett Ball tool. Dessa kan köpas i olika storlekar och olika hårda.

Vad används olika modelleringsverktygen till?


Deco Roller/Cutting wheel- Detta verktyg används till att skära i sockerpastan. Det finns olika varianter på hjulen som ger ett mönster när man rullar med verktyget. Förutom att skära kan man göra mönster i sockerpastan som tex stygn.

Vad används olika modelleringsverktygen till?
Mönsterkavlar- med dessa skapar du textur på din sockerpasta eller marsipan. Tex kan man få fina mönster på tårtorna eller på cupcakes. Du ska kavla sockerpastan/marsipanen som vanligt men den sista gången kavlar du med mönsterkaveln som ger arbetsyta ett mönster. Dessa finns i olika utföranden och material.

Vad används olika modelleringsverktygen till?

Mönstermattor- Mönstermattor ger precis som mönsterkavel struktur på sockerpastan eller marsipanen. Men här lägger man mönstermatta på den kavlade sockerpastan/marsipanen och kavlar en sista gång med en vanlig kavel. Även mönstermattorna finns i olika utföranden och material.

Vad används olika modelleringsverktygen till?Utstickare- Utstickare är ett redskap som skär ut former i sockerpastan eller marsipanen. Utstickare finns i alla möjliga former och material så som plast och metall. 
Veiner- Detta redskap är ov plast eller silikon och används till att göra ådror och ge form till blommor och blad. Det finns platta Veiner som man kavlar/ trycker till ytan som ska få mönster och det finns Veiner som är dubbelsidiga som man trycker ihop sockerpastan med.
2 kommentarer :

 1. Superbra inlägg, varit till mycket hjälp! tummen upp för att du visar med bilder nedanför också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla :)
   Kul att jag kan hjälpa. Är det något du saknar eller har fler frågor är det bara att skriva önskemål :)

   Mvh Magdalena

   Radera