onsdag 11 november 2015

pepparkaks kalender

Hej
Snart är det dags för att räkna ner dagarna till jul.
Varför inte passa på att göra en egen adventskalender av pepparkaka och räkna ner dagarna till jul? 


Du behöver:

Pepparkaksdeg:

  • 250 g osaltatsmör
  • 4 dl strösocker
  • 2 dl ljussirap
  • 1 msk bikarbonat
  • 2 dl vatten
  • 12 dl vetemjöl
  • 2 1/2 msk malen kanel
  • 1 1/2 msk malen nejlika
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk vanilj


Kristyr:

  • 1 äggvita
  • 1 tsk ättika
  • 4 dl florsocker
  • Eventuell gelefärg/karamellfärg


Övrigt:

  • Pepparkaksformar
  • Minst två meter dekorativt tyg-/sideband


Pepparkaksdeg:

  1. Smält smöret och sirapen i en kastrull.
  2. Ta bort från plattan och häll i vattnet.
  3. Låt svalna, under tiden kan du blanda mjöl och bikarbonat i en separat skål.
  4. Blanda kryddor och socker i ytterligare en skål.
  5. Häll över smör och sirapsblandningen och blanda väl.
  6. Häll i mjölet och bikarbonatet och blanda ut.
  7. Täck bunken med plastfolie och låt stå i kylen i ett dygn.
  8. Grädda på 200 grader i 4-6 minuter (varmluftsugn 180 grader).


Själva kalendern innan gräddning:

  1. Kavla ut en stor bit deg till en rektangel.
  2. Gör 24 st hål i den där du sedan kommer fästa snören med små pepparkakor i.


Jag tryckte till ett hjärta, en gubbe och en text med bokstäver med små utstickare. Tryck inte helt igenom utan bara så det blir ett mönster i den stora pepparkakan.

Gör även två stora hål längst upp där du sedan kommer knyta fast snöret som kalendern ska hänga i.
Rätta till alla hål när du har tagit ut kalendern från ugnen om de har tappat formen.  Det är viktigt att du gör detta på en gång medan pepparkakan fortfarande är varm och mjuk.

Gör 24 stycken små pepparkakor i valfritt motiv som du sedan kommer hänga upp en för varje dag.


Kristyr:
  1. Vispa äggvitan fast.
  2. Tillsätt ättika och fortsätt vispa.
  3. Tillsätt lite florsocker i taget medan du vispar.
  4. Vill du färga kristyren kan du droppa i några droppar karamellfärg/ gelefärg och blanda väl.



När allt har gräddats klart och svalnat helt kan du numrera pepparkakorna med kristyr och dekorera enligt dina önskemål.
Knyt sedan fast de små pepparkakorna.



Inga kommentarer :

Skicka en kommentar