tisdag 22 juli 2014

Lyckas med maräng!

Att lyckas med en bra maräng är inte alltid lätt. En bra maräng ska vara fluffig och den kräver tålamod.

Till att börja med är det viktiga hur man vispar äggvitan till en maräng:


  • Äggvitan får gärna ha stått i kylskåpet i ett par dagar (Den vispas bättre då).
  • Det är viktigt att bunken som man vispar i är ren och torr.
  • Bunken som man vispar äggvitan i ska inte vara av plast då plast är svårt att få fett fri och kan ha repor där det kan vara fettrester. Glas eller en rostfri skål är bättre.
  • Om man vispar äggvitan med elvisp eller maskin är det viktigt att man börjar vispa på medelhastighet och öka hastigheten när smeten börjar bli fast.
  • Tillsätt sockret då det är dags att höja visphastigheten.
  • Sockret ska tillsättas lite i taget.
  • Sluta vispa när smeten är glansig, tjock och börjar få mjuka toppar. Vispar du för länge riskerar marängen att bli dålig och sjunkna ner i ugnen.
  • Salt förlänger vispningen så uteslut den om det går och du inte vill vispa för länge.
  • Citronsaft är bra för marängen då den stärker äggvitan.

Recept på maräng:
  • 4 st äggvitor
  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk citronsaft
  • 2 msk maizena majsstärkelse
OBS! Receptet är till marängbotten. Ska du göra små maränger halverar du bara receptet.

  1. Värm ugnen till 150 grader.
  2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en glas eller metallskål. Du ser att har vispat klart när du kan vända skålen upp och ned utan att skummet börjar rinna ut.
  3. Tillsätt citronsaften och sockret lite i taget under kraftig vispning. Vispa tills du ser att marängen börjar få toppar och börjar bli glansig.
  4. Sikta försiktigt ner maizenan och vänd försiktigt ner den med en slickepott.
  5. Bred försiktigt ut marängen på ett bakpapper i två cirklar (om du ska göra marängbotten). Du behöver inte göra det snyggt och rakt. De är det som ger charm till tårtan. ( Vill du få den jämn är det bara att spritsa den i en spiral på bakpappret.
  6. Dra ner ungs värmen till 120 grader. Grädda marängen i nedre delen av ugnen i ca 1 timme och 15 min.

Om du vill färga marängen tillsätter du några droppar önskad färg när du har tillsatt allt socker.

Det går även att smälta ner choklad som man vänder ned i smeten. Vänd bara ner ned några tag så får du en fin randig maräng.


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar