Pepparkakskalender
Då var det dags för första luckan i årets Julkalender och vad passar inte mer än att dela med sig av att göra en egen pepparkakskalender. Då får man både pyssel, pepparkakor och en Julkalender som man kan räkna ner dagarna fram till jul.
Kavla ut en stor bit deg till en rektangel. Gör 24 st hål i den där du sedan kommer fästa snören med små pepparkakor i.
Jag tryckte till ett hjärta, en gubbe och en text med bokstäver med små utstickare. Tryck inte helt igenom utan bara så det blir ett mönster i den stora pepparkakan.
Gör även två stora hål längst upp där du sedan kommer knyta fast snöret som kalendern ska hänga i.
Gör 24 stycken små pepparkakor i valfritt motiv.
När allt har gräddats klart och svalnat helt kan du numrera pepparkakorna med kristyr och dekorera enligt dina önskemål.
Knyt sedan fast de små pepparkakorna.
Knyt sedan fast de små pepparkakorna.
- 250 g osaltatsmör
- 4 dl strösocker
- 2 dl ljussirap
- 1 msk bikarbonat
- 2 dl vatten
- 12 dl vetemjöl
- 2 1/2 msk malen kanel
- 1 1/2 msk malen nejlika
- 1 tsk malen ingefära
- 1 tsk malen kardemumma
- 1 tsk vanilj
Kristyr:
- 1 äggvita
- 1 tsk ättika
- 4 dl florsocker
- Eventuell gelefärg/karamellfärg
Övrigt:
- Pepparkaksformar
- Minst två meter dekorativt tyg/sideband
Gör pepparkaksdeg:
- Smält smöret och sirapen i en kastrull.
- Ta bort från plattan och häll i vattnet.
- Låt svalna, under tiden kan du blanda mjöl och bikarbonat i en separat bunke.
- Blanda kryddor och socker i ytterligare en bunke.
- Häll över smör och sirapsblandningen och blanda väl.
- Häll över mjölet och bikarbonatet och blanda ut.
- Täck bunken med plastfolie och låt stå i kylen i ett dygn.
- Baka på 200 grader i 4-6 minuter (varmluftsugn 180 grader).
Gör Kristyr:
- Vispa äggvitan fast.
- Tillsätt ättika och fortsättvispa.
- Tillsätt lite florsocker i taget medan du vispar.
- Vill du färga kristyren kan du droppa i några droppar karamellfärg/ gelefärg och blanda väl.
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar