Mjukpepparkaka
Det här är nog den bästa mjuka pepparkakan som finns.
Receptet är ursprungligen ett gamla recept som man äter i polska hem till jul. Denna pepparkaka kräver förberedelser redan 5 till 6 veckor innan den ska ätas. Man låter degen vila i kylen i ca 5 veckor innan den gräddas sedan bör man vänta med att äta den i ytterligare en vecka.
Mitt största problem är att vänta i så lång tid. Det går att låta degen vila i två veckor och kakan blir väldigt bra och god men den blir perfekt efter 5 veckor då smakera från kryddorna kommer fram mer.
Du behöver:
Kakan:
- 400 gram honung gärna akaciahonung
- 1 dl ljussirap
- 3 1/2 dl strösocker
- 250 g osaltat smör
- 10 dl vetemjöl
- 3 st ägg
- 3 tsk bikarbonat
- 125 ml mjölk
- 1/2 tsk salt
- 80 g pepparkakskrydda
Fyllning:
- Ca 1 kg Plommonmarmelad
- Valfria nötter
Dekoration:
- 200 ml vispgrädde
- 200 g mörkchoklad
- 1dl Valfria nötter
- Smält smör och tillsätt honungen, sirapen och sockret så att allt smälter och blandas. Ställ åt sidan för att svalna.
- Tillsätt vetemjölet, äggen, saltet och pepparkakskryddan i honungsblandningen.
- Blanda mjöl och bikarbonat i ett glas.
- Tillsätt mjölken och bikarbonatet i mjöl och honungsblandningen.
- Blanda allting väl.
- Häll över degen i en glasskål, täck med duk och ställ in i kylen. Låt vila i kylen i 2 veckor eller 5 veckor. Baka degen ca en vecka innan den ska serveras.
Utbakning efter 5 eller 2 veckor:
- Dela upp degen i tre delar.
- Kavla ut varje del till en tjocklek på ca 0,5 cm.
- Lägg den kavlade degen på ett bakplåtspapper på en plåt 35×28 cm.
- Grädda i 15-20 minuter på 175 grader.
- Låt svalna helt.
- Värm plommonmarmeladen och bred ut på ena kakan.
- Strö ut nötter på marmeladen.
- Lägg sedan nästa kaka ovan på kakan med plommonmarmeladen.
- Bred ut ytterligare ett lager plommonmarmelad och nötter och lägg på den sista kakan ovan på.
- Lägg på ett lager smörpapper och lägg en tyngd ovan på och låt stå kallt i tre till 4 dagar så att kakan blir fuktig av plommonmarmeladen.
- Efter tre dagar ska kakan delas i tre avlånga delar. Skär längs kortsidan.
- Nu ska pepparkakan täckas med choklad.
Dekoration:
- Hacka chokladen smått.
- Värm grädden och rör ner chokladen.
- Låt chokladen smälta och rör om tills du får en chokladsås.
- Låt chokladsåsen stelna en aning innan du häller den på kakan. Låt rinna ner så att alla sidor täcks.
- Spackla klart chokladen jämn.
- Hacka nötterna och strö över på pepparkakan.
Skär upp en bit och njut. Denna pepparkaka håller sig i veckor om du förvarar den inlindad i smörpapper.
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar