Ferrero rocher
En av mina favoriter på julen och även året om är Ferrero rocher.
Jag har länge funderat på hur man ska få det krispiga skalet som finns i själva godiset. Det finns massor med recep på goda varianter av Ferrero rocher men har inte sett någon med just den lösningen. Mitt alternativ är en variant som jag tillslut kom på. Denna lösning kräver en popacke maker och mycket tålamod.
Våfflan/rånet:
- Popcake maker. Bild finns nedan (eller något annat som kan forma bollar det är här jag har haft svårt att tanka ut alternativ)
- 1 Ägg
- 40 g Smör
- 45g Vetemjöl
- 40 g Strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 0,5 tsk bakpulver
- 2 dl Hasselnötter
- 100 g ljuschoklad
- Ca 05 Burk Nutella
- Rosta hasselnötterna i ugnen på 180 grader i 5-6 minuter.
- Lägg nötterna i en köksduk när de har svalnat och gnid duken så att skalet lossnar.
- Lägg åt sidan 12-13 hela nötter hacka resten ganska smått.
- Börja med våfflan. Smält smöret och vispa ägg.
- Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda väl.
- Ta lite mer än en halv tsk av smeten och häll i cakepop makern. Se till att bre ut smeten noga på kanterna.
- Du får smeta ut smeten på varje boll ett par gånger då smeten rinner ner lite under tiden som den gräddas (jag upprepade ca 2 gånger, ta inte mer smet utan smeta ut det som har runnit ner).
- När du har gjort halvklot av all smet bör du få ca 24 st halvrunda våfflor/rån. Låt allt svalna och stelna så kloten blir hårda.
- Fyll varje halva med en sked Nutella som Bild 1 visar.
- Lägg 1 hel nöt i hälften av de fyllda rånen som Bild 2 visar.
- Smält 2-4 bitar choklad och smörj kanten av rånet som Bild 3 visar.
- Sätt ihop två halvor och låt chokladen stelna så att halvorna sitter ihop och bildar en kula. Bild 4.
- När allting har torkat är det dags att smälta chokladen som kulan ska doppas i. När chokladen är helt smält tillsätt de hackade nötterna.
- Doppa varje kula och låt chokladen stelna helt. Bild 5.
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar