onsdag 18 november 2015

Mjuk pepparkakakaka

Hej
Idag tycker jag det är dags att börja med degen till en mjukpepparkaka. Denna deg behöver ligga och vila i kylen i 2 -5 veckor innan den bakas ut. Sedan ska den gärna vila i en vecka efter gräddning med.
Jag lovar att det är värt att vänta på denna. Det är den godaste pepparkakan som jag har ätit i mitt liv.

Den är vanlig att ha på julbordet i Polen och sedan jag har lärt mig att baka denna kommer det vara en tradition hemma på mitt julbord i alla fall.

Så testa ni med och ni kommer inte bli besvikna.

Denna beskrivning är för den stora pepparkakan på översta bilden. Hur man kan göra hjärtformade små pepparkakor kommer i nästa inlägg.

Recept på godaste mjuka pepparkakan


Recept på godaste mjuka pepparkakan
Så här fina små mjukapepparkakor kan man göra efter några veckors vila


Du behöver:


Kakan: 

  • 400 gram honung gärna akaciahonung
  • 1 dl ljussirap
  • 3 1/2 dl strösocker
  • 250 g osaltat smör
  • 10 dl vetemjöl
  • 3 st ägg
  • 3 tsk bikarbonat
  • 125 ml mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • 80 g pepparkakskrydda

Fyllning:
  • Ca 1 kg Plommonmarmelad
  • Valfria nötter


Dekoration:

  • 200 ml vispgrädde
  • 200 g mörkchoklad
  • 1dl Valfria nötter

  1. Smält smör och tillsätt honungen, sirapen och sockret så att allt smälter och blandas. 
  2. Ställ åt sidan för att svalna. 
  3. Tillsätt vetemjölet, äggen, saltet och pepparkakskryddan i honungsblandningen.
  4. Blanda mjölk och bikarbonat i ett glas. 
  5. Tillsätt mjölken och bikarbonatet i mjöl och honungsblandningen.
  6. Blanda allting väl.
  7. Häll över degen i en glasskål, täck med duk och ställ in i kylen. 
  8. Låt vila i kylen i mellan 2 och 5 veckor. Ju längre den vilar desto godare smak får kakan.
  9. Baka degen ca en vecka innan den ska serveras.

Utbakning efter 5 eller 2 veckor: 
  1. Dela upp degen i tre delar.
  2. Kavla ut varje del till en tjocklek på ca 0,5 cm.
  3. Lägg den kavlade degen på ett bakplåtspapper på en plåt 35×28 cm.
  4. Grädda alla tre delarna i 15-20 minuter på 175 grader.
  5. Låt svalna helt.
  6. Värm plommonmarmeladen i en kadtrull och bred ut på ena kakan gärna ganska tjockt.
  7. Strö ut nötter på marmeladen.
  8. Lägg sedan nästa kaka ovan på kakan med plommonmarmeladen.
  9. Bred ut ytterligare ett lager plommonmarmelad och nötter och lägg på den sista kakan ovan på.
  10. Lägg på ett lager smörpapper och lägg en tyngd ovan på och låt stå kallt i tre till fyra dagar så att kakan drar åt sig av plommonmarmeladen.
  11. Efter tre dagar ska kakan delas i tre avlånga delar. Skär längs kortsidan.
  12. Nu ska pepparkakan täckas med choklad.

Dekoration:
  1. Hacka chokladen smått.
  2. Värm grädden och rör ner i chokladen.
  3. Låt chokladen smälta och rör om tills du får en chokladsås.
  4. Låt chokladsåsen stelna en aning innan du häller den på kakan.
  5. Låt rinna ner så att alla sidor täcks. Spackla chokladen jämn på sidorna.
  6. Hacka nötterna och strö över på pepparkakan.
  7. Skär upp en bit och njut. Denna pepparkaka håller sig i veckor om du förvarar den inlindad i smörpapper i kylen.







Inga kommentarer :

Skicka en kommentar