Hej
Idag tycker jag det är dags att börja med degen till en mjukpepparkaka. Denna deg behöver ligga och vila i kylen i 2 -5 veckor innan den bakas ut. Sedan ska den gärna vila i en vecka efter gräddning med.
Jag lovar att det är värt att vänta på denna. Det är den godaste pepparkakan som jag har ätit i mitt liv.
Den är vanlig att ha på julbordet i Polen och sedan jag har lärt mig att baka denna kommer det vara en tradition hemma på mitt julbord i alla fall.
Så testa ni med och ni kommer inte bli besvikna.
Denna beskrivning är för den stora pepparkakan på översta bilden. Hur man kan göra hjärtformade små pepparkakor kommer i nästa inlägg.
Denna beskrivning är för den stora pepparkakan på översta bilden. Hur man kan göra hjärtformade små pepparkakor kommer i nästa inlägg.
Så här fina små mjukapepparkakor kan man göra efter några veckors vila |
Du behöver:
Kakan:
- 400 gram honung gärna akaciahonung
- 1 dl ljussirap
- 3 1/2 dl strösocker
- 250 g osaltat smör
- 10 dl vetemjöl
- 3 st ägg
- 3 tsk bikarbonat
- 125 ml mjölk
- 1/2 tsk salt
- 80 g pepparkakskrydda
Fyllning:
- Ca 1 kg Plommonmarmelad
- Valfria nötter
Dekoration:
- 200 ml vispgrädde
- 200 g mörkchoklad
- 1dl Valfria nötter
- Smält smör och tillsätt honungen, sirapen och sockret så att allt smälter och blandas.
- Ställ åt sidan för att svalna.
- Tillsätt vetemjölet, äggen, saltet och pepparkakskryddan i honungsblandningen.
- Blanda mjölk och bikarbonat i ett glas.
- Tillsätt mjölken och bikarbonatet i mjöl och honungsblandningen.
- Blanda allting väl.
- Häll över degen i en glasskål, täck med duk och ställ in i kylen.
- Låt vila i kylen i mellan 2 och 5 veckor. Ju längre den vilar desto godare smak får kakan.
- Baka degen ca en vecka innan den ska serveras.
Utbakning efter 5 eller 2 veckor:
- Dela upp degen i tre delar.
- Kavla ut varje del till en tjocklek på ca 0,5 cm.
- Lägg den kavlade degen på ett bakplåtspapper på en plåt 35×28 cm.
- Grädda alla tre delarna i 15-20 minuter på 175 grader.
- Låt svalna helt.
- Värm plommonmarmeladen i en kadtrull och bred ut på ena kakan gärna ganska tjockt.
- Strö ut nötter på marmeladen.
- Lägg sedan nästa kaka ovan på kakan med plommonmarmeladen.
- Bred ut ytterligare ett lager plommonmarmelad och nötter och lägg på den sista kakan ovan på.
- Lägg på ett lager smörpapper och lägg en tyngd ovan på och låt stå kallt i tre till fyra dagar så att kakan drar åt sig av plommonmarmeladen.
- Efter tre dagar ska kakan delas i tre avlånga delar. Skär längs kortsidan.
- Nu ska pepparkakan täckas med choklad.
Dekoration:
- Hacka chokladen smått.
- Värm grädden och rör ner i chokladen.
- Låt chokladen smälta och rör om tills du får en chokladsås.
- Låt chokladsåsen stelna en aning innan du häller den på kakan.
- Låt rinna ner så att alla sidor täcks. Spackla chokladen jämn på sidorna.
- Hacka nötterna och strö över på pepparkakan.
- Skär upp en bit och njut. Denna pepparkaka håller sig i veckor om du förvarar den inlindad i smörpapper i kylen.
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar