onsdag 12 november 2014

Steg för steg på Nalle av sockermassa och rice krispie treats

I helgen gjorde jag tårtor till lilla Nelles dop där en av tårtorna hade en nalle som caketopper. Jag har gjort en steg för steg beskrivning på hur man gör nallen. Den var så rolig att göra och är en av mina favoriter som jag har gjort hittills. Han stod och torkade så fint på min köksbänk och förgyllde den tid jag spenderade i köket att jag har funderat på att göra en likadan som får pryda mitt kök.
Du behöver:

Rice krispies treat
Recept och steg för steg på rice krispies treat

  • 1 msk osaltat smör
  • 100 g marshmallows
  • 5 dl rice krispies (puffat ris)
Nallen
  • grå sockerpasta
  • rosa sockerpasta
  • ätbartlim eller vatten
  • Rosa pulverfärg
  • grå- eller svartpulverfärg
Verktyg


Nallens höjd:  ca 15 cm

1. Forma ett huvud med en nos samt en mage och ben i rice krispies treat som Bild 1 och Bild 2 visar. Steg för steg hur små recept på rice krispies treat har du här. 

2. Sätt ihop delarna medan de fortfarande är kladdiga och klistriga.
Låt delarna torka. Huvudet är något mindre än en tennisboll och ska ha en lätt oval kulle som sedan blir nospartiet.

3. Börja med att täcka nallens huvud. Kavla ut grå sockerpasta så att den är större än huvudet. Bild 3.


4.
Täck nallens huvud och vik ner sockerpasta så att den sitter fast runt hela huvudet och en bit på halsen. Ta bort överflödig sockerpasta. Det behöver inte vara perfekt eventuella veck och ojämnheter tar man bort i nästa steg. Bild 4.


5. Nu ska du alltså fixa till huvudet och ta bort alla veck. Lättast är det att göra med flowertool (bild finns nedan på bild 7 eller på länken där även en beskrivning finns). I de större vecken kan du försiktigt pensla med lite vatten och sen släta till. Som du ser på bilden beköver det inte vara jämt och det är helt ok att det är stora ojämnheter. Detta ger nallen en karaktär och det syns inte myvket när du har gjort pälsen. Bild 5.


6. Nu är det dags att forma nospartiet. Gör en oval av sockerpasta som passar den del av huvudet som står ut. Den ska vara ca 2 mm tjock.  Fäst den med lite vatten eller med ätbart lim. Bild 6. 


7. Jämna ut kanten på nospartiet med ett flowertool (finns på bilden nedab). Även här kan du pensla på med lite vatten. Bild 7.


8. Nu ska man göra nallens öron. Gör en kula av sockerpasta på ca 1,5 cm i diameter. Platta till kulan så den bor ca 4 mm tjock. Bild 8.


9. Ta ett balltoold och rulla på cirkens mitt så det bildas en grop. Bild 9.


10. Skär cirkeln på mitten så att den får två delar som Bild 10 visar. Tryck lätt ihop hörnen så att öronen bildar en mer skål liknande form.


11. Limma fast öronen på nallens huvud med ätbartlim eller vatten. Forma till dem när de sitter fast på huvudet. Bild 11.


12. Nu kan du ta en tandpetare eller ett leaftool och trycka till en skåra på mitten av nallens huvud från nosen och bak ner till nacken. Bild 12. Gör även små svarta kulor som ska bli ögon och fäst dem som på bilden.


13. Nu gör du två skåror över ögonen precis som du gjorde på huvudet i steget innan. Bild 13.


14. Nu kommer det mest tidskrävande och det är att göra pälsen på nallens huvud. Ta en tandpetare och gör små hål och dra tandpetaren uppåt. Hör så på hela huvudet utan på insidan av ötonen, på nospartiet ochyba inte på linjen som du gjorde i steg 12 och 13.  Bild 14.


15. Nu ska nallen få en nos. Ta rosa sockerpasta och rulla den till en lätt oval och platta sedan till den. Fäst den på nospartiet. Nallens ben ska nu täckas på samma sätt som  huvudet täcktes under steg 4 och 5. Bild 15. 


16. När benen är klara ska även kroppen täckas på samm sätt. Bild 16.


17. Gör nu två tosa cirklar i sockerpasta som du sedan fäster på undersidan av nallens fot. Bild 17. Gör även en mun med leaftool. Gör även en skära som går från mitten av munnen och upp till nosen (den lilla bilden).18. Rita nu in på den rosa sockerpastan på foten små stygn som går ut en bit på det gråa av foten. Bild 18. Sedan ska du göra pälskar på hela kroppen med en tandpetare precis som du gjordentligt på huvudet. Undvik den rosa delen och stygnen.


19. Nu ska nallen få sina armar. Gör en avlång korv av den grå sockerpastan. Forma den så den får en form som på Bild 19. Ta nu ett bladetool eller en kniv och gör tre skåror på tassen som på bilden.


20. Gör nu en rosa liten cirkel som du fäster med lite vatten på tassens undersida. Bild 20.


21. Limma fast båda armarna på nallen som på Bild 21. Detaljerna på nallen är inte tunga så att limma fast med vatten räcker.


22. Nu ska du göra en rosa lapp som nallen ska ha på bröstet. Skär ut en liten fyrkant i socker pasta och fäst sen med vatten på nallens bröst. Bild 22. Gör stygn på samma sätt som du gjorde på foten i steg 18.


23. Nu ska du göra en lapp till på samma sätt som oven men denna ska du fästa på en av armarna. Bild 23.


24. Nallen behöver också en liten svans. Rulla en oval I grå sockerpasta som du plattar till lätt och fäster på nallens bak. Även på senna för du pälsen med en tandpetare. Bild 24.


25. Nu är sin nalle nästan klar. Det sista som ska göras är att måla nallen och att fylla dens öron med rosa sockerpasta. Gör en liten boll i rosa sockerpasta som du sedan plattar till och skär i mitten. Fäst dessa två delar i örat på nallen. Bild 25.
Måla nu lätt med svart eller mörkgrå pulverfärg i alla stygn som du har gjort (både på huvud och på alla rosa detaljer). Bild 25.


26. Nu ska bara kinderna och munnen penslas med en rosa pulverfärg. Bild 26. Nu är din nalle klar.Inga kommentarer :

Skicka en kommentar