lördag 13 december 2014

Julkalender Lucka 13


Lussebullar med mandelmassa och torkadfrukt

På Lucia ska man äta lussebullar, lussekatter och pepparkakor.
Idag tänker jag dela med mig av det godaste receptet på saftiga goda lussebullar som finns.
Bullarna blir så goda att jag inte kan få nog av dem.
Men så in håller de torkadfrukt och mandelmassa med så det kan inte bli bättre.

Recept på goda lussebullar

En saffranskaka av samma recept



Det här behöver du för att göra Saffransbullarna:

  • 200 gram smör eller margarin
  • 1 g saffran (två påsar)
  • 50 gram Jäst för söta degar
  • 1/5 dl vispgrädde
  • 5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 krm salt
  • Ca 16 dl vetemjöl (special vetemjöl)

Fyllning:

  • 250 gram mandelmassa
  • 100 g smör (rumstemperatur)
  • 1/2 dl krossade och skalade mandlar
  • 1/2 dl russin
  • 1/2 dl torkade plommon

Garnering:
1 ägg
1/2 msk vispgrädde
Pärlsocker

  1. Smält smöret och häll i saffranet. Rör om tills smöret och saffranet kokar upp.
  2. Ta bort kastrullen från plattan och häll i vispgrädden och mjölk och blanda.
  3. Smula jästen och rör ner i vätskan (se till att den är fingervarm). 
  4. Tillsätt ägget och socker och blanda väl.
  5. Häll i lite vetemjöl i taget och blanda väl (gärna i en bakmaskin). Arbeta ut degen. Häll i lagom mycket mjöl så att degen lossnar från bunkens kanter. Degen ska vara mjuk och lättarbetad.
  6. Knåda eller blanda i bakmaskinen länge ca 15 minuter.
  7. Låt degen jäsa i bunken i ca 60 minuter. Jag brukar låta min deg jäsa i en avstängd ugn, på så sätt skyddar jag den från drag.
  8. Under tiden som degen jäser vispa ihop mandelmassa, krossad mandel och smör.
  9. Hacka den torkade frukten.
  10. Knåda degen ett par gånger och dela upp den i två bitar. 
  11. Kavla en bit i taget så att den blir tunn.
  12. Pensla på mandelmasseblandningen på den kavlade biten och lägg den torkade frukten på mandelmassan.
  13. Rulla ihop till en rulle som man rullar kanelbullar.
  14. Skär rullen i 1,5- 2 cm tjocka bitar.
  15. Lägg bullarna i formar.
  16. Låt jäsa ytterligare 60 minuter.
  17. Värm ugnen till 200 grader under tiden som kakan jäser.
  18. Blanda ägg och vispgrädden och pensla den jästa bullarna.
  19. Strö ut pärlsocker på bullarna.
  20. Grädda i ugnen ca 9 min om du bara gör bullar.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar