Glūhwein eller på mitt sätt "Grzane wino"
I Lucka 7 skrev jag om Vittvinsglögg som en perfekt att värma sig med en vinterdag.
Idag blir det en annan variant av värmande dryck som är perfekt för en fredagkväll.
I Sverige kallar man denna dryck Glūhwein som kommer från Tyskan. Den svenska varianten på vinglögg. Jag däremot som har mina rötter i Polen kallar drycken för Grzane Wino eller Grzaniec.
Jag tycker att den skiller sig mycket från glögg då glögg är mycket sötare i smaken.
Så här gör du din egen Grzane wino räcker till 4-5 glas
Du behöver:
- 500 ml torrt eller halvtort vin.
- Glöggkrydda (recept på min egen hittar ni här)
- 4-5 skivor apelsin
- 4-5 skivor äpple
- Ca 10 st hela nejlikokärnor
- Apelsinskal från en halv apelsin
- 4-5 kanelstänger
- Socker om du vill ha en sötare dryck
- Tvätta apelsinen och äpplet noga.
- Häll vinet i en kastrull och värme försiktigt. Vinet får inte börja koka.
- Lägg i kryddblandningen och apelsinskalet i vinet medan den värms.
- Lägg i nejlikor, apelsinskiva, äppelskiva och kanelstång i ett värmetåligt glas.
- Häll över det varma vinet i glasen och njut av smaken.
Tips! Vill du ha vinet sötare kan du ha i mer socker.
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar