tisdag 2 december 2014

Julkalender Lucka 2


Mjukpepparkaka

Det här är nog den bästa mjuka pepparkakan som finns.
Receptet är ursprungligen ett gamla recept som man äter i polska hem till jul. Denna pepparkaka kräver förberedelser redan 5 till 6 veckor innan den ska ätas. Man låter degen vila i kylen i ca 5 veckor innan den gräddas sedan bör man vänta med att äta den i ytterligare en vecka.
Mitt största problem är att vänta i så lång tid. Det går att låta degen vila i två veckor och kakan blir väldigt bra och god men den blir perfekt efter 5 veckor då smakera från kryddorna kommer fram mer.


Godaste mjuka pepparkakan


Godaste mjuka pepparkakan

Godaste mjuka pepparkakan


Du behöver:

Kakan: 



  • 400 gram honung gärna akaciahonung
  • 1 dl ljussirap
  • 3 1/2 dl strösocker
  • 250 g osaltat smör
  • 10 dl vetemjöl
  • 3 st ägg
  • 3 tsk bikarbonat
  • 125 ml mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • 80 g pepparkakskrydda

Fyllning:


  • Ca 1 kg Plommonmarmelad
  • Valfria nötter
Dekoration:
  • 200 ml vispgrädde
  • 200 g mörkchoklad
  • 1dl Valfria nötter



  1. Smält smör och tillsätt honungen, sirapen och sockret så att allt smälter och blandas. Ställ åt sidan för att svalna. 
  2. Tillsätt vetemjölet, äggen, saltet och pepparkakskryddan i honungsblandningen.
  3. Blanda mjöl och bikarbonat i ett glas. 
  4. Tillsätt mjölken och bikarbonatet i mjöl och honungsblandningen.
  5. Blanda allting väl.
  6. Häll över degen i en glasskål, täck med duk och ställ in i kylen. Låt vila i kylen i 2 veckor eller 5 veckor. Baka degen ca en vecka innan den ska serveras.



Utbakning efter 5 eller 2 veckor: 


  1. Dela upp degen i tre delar.
  2. Kavla ut varje del till en tjocklek på ca 0,5 cm.
  3. Lägg den kavlade degen på ett bakplåtspapper på en plåt 35×28 cm.
  4. Grädda i 15-20 minuter på 175 grader.
  5. Låt svalna helt.
  6. Värm plommonmarmeladen och bred ut på ena kakan.
  7. Strö ut nötter på marmeladen.
  8. Lägg sedan nästa kaka ovan på kakan med plommonmarmeladen. 
  9. Bred ut ytterligare ett lager plommonmarmelad och nötter och lägg på den sista kakan ovan på.
  10. Lägg på ett lager smörpapper och lägg en tyngd ovan på och låt stå kallt i tre till 4 dagar så att kakan blir fuktig av plommonmarmeladen. 
  11. Efter tre dagar ska kakan delas i tre avlånga delar. Skär längs kortsidan.
  12. Nu ska pepparkakan täckas med choklad.

Dekoration:

  1. Hacka chokladen smått.
  2. Värm grädden och rör ner chokladen.
  3. Låt chokladen smälta och rör om tills du får en chokladsås.
  4. Låt chokladsåsen stelna en aning innan du häller den på kakan. Låt rinna ner så att alla sidor täcks.
  5. Spackla klart chokladen jämn.
  6. Hacka nötterna och strö över på pepparkakan.
Skär upp en bit och njut. Denna pepparkaka håller sig i veckor om du förvarar den inlindad i smörpapper. 




Inga kommentarer :

Skicka en kommentar