fredag 27 november 2015

Saffranskaka med mandelmassa och russin

Hej
Då var det dags för adventtider igen.
Trots att jag inte är ett fan av vintern så tycker jag denna tid är helt underbar.
Alla lampor och ljus som lyser upp vintermörkret, alla bakverk som bara äts under denna tid, julstämmningen och den där julandan som hänger i luften. Gärna mycket snö, åka på skidor eller skridskor och framför allt umgås med familjen.
Den första advent som inviger denna tid skall naturligtvis firas med en god Saffranskaka med mandelmassa och russin. Mina favoriter i dessa tider.

Recept på Saffranskaka med mandelmassa och russin


Receptet räcker till 3 st kakor (16 cm) som man sedan kan frysa in. Eller så kan man göra lussebullar av en del av satsen.

Vill ni få tips på hur man lyckas med bakning med jäst kan ni kolla in min jästskola.

Du behöver:

Degen:
• 200 g osaltat smör 
• 50 g jäst för söta degar
• 5 dl mjölk
• 1 krm tsk salt
• 1,5 dl strösocker
• 12 dl special vetemjöl
• Ca 1 dl vetemjöl till utbakning

Fyllning:
• 100 g rumstempererat osaltatsmör
• 250 g mandelmassa
• 95 g russin 

Pensling:
1 ägg
0,5 dl mjölk

Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke.
2. Smält smöret i en kastrull. 
3. Häll saffranet i smöret och låt koka upp. Om du har hel saffran så mortla den med 1 tsk av strösockret.
4. Tillsätt mjölken och värm vätskan fingervarmt. 
5. Häll ca 1 dl av vätskan över jästen och rör om tills jästen har löst sig.
6. Tillsätt resten av vätskan tillsammans med socker och saltet.
7. Blanda i den del av mjölet som ska i degen (12 dl).
8. Arbeta ut degen väl. Ca 8 min i köksassistent och 10 min om du arbetar ut degen för hand. 
11. Låt degen jäsa i ca 40 minuter eller till dubbel storlek.
12. Under tiden som degen jäser kan du förbereda fyllningen genom att vispa smör och riven mandelmassa till en jämn smet.
13. Knåda degen smidig på ett mjölat bord (använd mjölet som du ej hade i degen).
14. Dela degen i tre delar och kavla ut varje del till en rektangel. Bild 1.
Recept på Saffranskaka med mandelmassa och russin
Bild 1

15. Bred på smör och mandelmassa blandningen på varje bit och strö ut russin på den. Bild 2.
Recept på Saffranskaka med mandelmassa och russin
Bild 2

16. Rulla ihop degen till en rulle. Bild 3.
Recept på Saffranskaka med mandelmassa och russin
Bild 3

17. Smöra och bröa en springform.
18. Lägg rullen runt i formen som Bild 4 visar.
Recept på Saffranskaka med mandelmassa och russin
Bild 4

19. Låt kakan jäsa under duk i ytterligare 40 minuter.
20. Värm ugnen till 200 grader under tiden som kakan jäser.
21. Blanda ägg och mjölk och pensla kakan när den har jäst klart.
22. Skär skåror längs rullen kortsida.
23. Grädda i mitten av ugnen i cs 15 minuter. 





Om du ska göra lussebullar bullar vrid då upp värmen till 250 grader och grädda i 5-6 minuter.



Inga kommentarer :

Skicka en kommentar